De internationella läkarna på Mulago sjukhus brukar bli ivägskickade till något litet sjukhus på landsbygden någon vecka och nu var det vår tur. Vi packade ihop våra saker och flyttade från Ham Tower till en liten stat som heter Tororo och ligger på gränsen till Kenya.

Vi flyttade på söndagen den 17 November och bara ett par dagar innan kom morfar till oss för att hälsa på. Han skall stanna i 3 veckor. Morfar tyckte nog att Afrika var minst sagt ociviliserat, vilket det också är.

Resan till Tororo gick faktiskt smidigt, Mulago ordnade transporten och det var en ny fin bil som faktiskt var sponsrad av Sida.

Eftersom det inte var så lätt att hitta något på internet om olika boenden i Tororo så gick vi helt på en rekommendation vi fått från sjukhuset och checkade in på Café Davis. Det visade sig dock vara ett väldigt sunkigt ställe som var i princip fallfärdigt. Dörrkarmar var helt söderätna av termiter och det mesta var trasigt. Frukost ingick men var väl inte helt perfekt den heller. Vi är ju 6 i familjen med morfar men vi fick dela på 5 bananer och 4 rostade smörgåsar samt te. Vi bestämde oss för att inte sova mer än en natt på Café Davis så när läkarna gick till sjukhuset gick jag barnen och morfar och spanade en ett par andra hotell i närheten. Vi hittade ett hotell som en gång i tiden varit rätt lyxigt med fina rum och pool m.m. Dock så är det idag mer eller mindre fallfärdigt och vattnet i poolen såg inte badbart ut. Vi hittade ett annat rätt enkelt hotell som heter Prime Hotell men som var helt och rent så dit flyttade alla saker. Morfar var mycket nöjd med att komma ifrån det första stället. Dessutom så lyckades han förhandla ner priset för oss alla efter att ha förklarat för företrädaren att det skulle komma fler internationella läkare till sjukhuset och att vi skulle rekommendera deras hotell.

Tororo är en stad som domineras av en stor cementfabrik. Eftersom huvudvägen från Kenya förut gick genom Tororo så trodde man att staden skulle växa och bli stor, så vägar m.m. var planerat för en större stad. Nu finns dock inte mycket av asfalten eller trottoarer. Mitt i staden finns ett berg som heter Tororo Rock och man kan ta sig upp till toppen med en guide. Det finns också en linbana som man har kunnat åka upp till toppen med, men föga förvånande så var det länge sedan den fungerade.

Den största fördelen med att bo här i stället för i Kampala är att det är så väldigt mycket lugnare. Första veckan här har varit lugn förutom att Markus varit sjuk, troligtvis öroninflammation. Man kan äta lokal lunch på ett HIV-center bredvid sjukhuset för ca 5 SEK så man kan ju kosta på sig att äta ute varje dag.